vovvarochvavar

Senaste inläggen

Av Karina - 1 maj 2012 20:35


Ni kanske undrar varför mina blogginlägg från 1 maj 2010, 2011 och 2012 alltid heter "Sköna maj välkommen"? Jo, för att det är vååååår... ;-)


Idag har det varit riktigt fint vårväder. Kapten Jordfräs och hans fem assistenter (tupp och hönor) har legat ute i solen och gottat sig. De har gjort sig en håla i komposten där de ligger och solar.


   

Brana och Sara är välkamouflerade inne i syrenbuskarna.  

ANNONS
Av Karina - 30 april 2012 19:39


Jag är i valet och kvalet om jag ska hyra filmen "The girl with the dragon tattoo". Jag har läst böckerna och jag gillade dem skarpt. Eller läst, jag lyssnade på Reine Brynolfsson som läste dem, han gjorde det suveränt bra! Jag har också sett de svenska filmerna och de var väl OK. Jag tror att det kommer att bli en stor besvikelse att se den amerikanska versionen.


Jag har sett en Wallander-film med Kenneth Brannagh som Kurt Wallander. Det kändes urfånigt. Alla hade svenska namn med engelskt uttal. Rättsläkaren Nyberg blev Najjböurgh... :-)


TREVLIG VALBORG TILL ER ALLA!
ANNONS
Av Karina - 28 april 2012 18:45


Det är lördagkväll, vädret är behagligt och grillen är tänd. Mirack är mätt i sin lilla håriga hundmage och ligger ute och filosoferar samtidigt som hönsen är på väg in i sitt hus. På grillen ligger grillspett och i ugnen står stripsen. Krokusen blommar i slänten och i gräsmattan. Vitsippor blommar i skogen. Kort sagt, det är vår, helt enkelt.


En av vårens absolut vackraste företeelser, stora mattor av vitsippor!

Av Karina - 18 april 2012 16:38

Det underlättar säkerligen att springa i tretakt, att galoppera, om man har fyra ben. Dock rände vår tupp Fingal iväg i galopp häromdagen för att så snabbt som möjligt komma till favoritmatstället på gården; under småfåglarnas fröautomat. En höna kan springa förvånansvärt fort. De kanske inte är några långdistansare men de är väldigt snabba i starten. :-)


 Av Karina - 15 april 2012 12:22

10:e april 1912 lämnar skeppet RMS Titanic (rederiet White Star Lines nya flaggskepp) Southampton i England för att göra sin jungfruresa med destination New York där de skulle anlända 17 april. 14:e april krockar skeppet med ett isberg och får sådana skador att det på några timmar sjunker. Tidigt på morgonen, 02.20, 15:e april försvinner Titanic från ytan ner i djupet av det nollgradiga vattnet. Ombord finns 2 224 själar.

Fartyget, som byggdes för att transportera passagerare, dagligvaror och post, var vid tidpunkten för sjösättningen tillsammans med sitt systerfartyg Olympic världens största passagerarfartyg. Ombord fanns det mesta att tillgå. Titanic överträffade alla sina rivaler vad gällde lyx och överdåd och kan beskrivas som ett flytande palats i jugend-stil.

Titanic var ett gigantiskt fartyg som hade en passagerarkapacitet på uppemot 3 300 personer När fartyget skulle ge sig ut på sin jungfruresa så reste 2 224 personer med, vilket innebar att det var ungefär 1 000 passagerare under vad fartyget kunde rymma. Totalt fanns det 324 passagerare med i första klass, 277 i andra klass, 708 i tredje klass, en besättning på 885 man plus 13 postmen/musiker.

Passagerarlistorna dominerades av engelsmän och amerikaner. Utöver dessa så var svenskarna den största gruppen, följd av de andra nordiska länderna Finland, Norge och Danmark. Det var sammanlagt 231 passagerare från Norden ombord, varvid 164 omkom. Resenärerna från Norden reste främst i tredje klass och var emigranter som hade för avsikt att söka lyckan i USA. Ombord på skeppet märktes en tydlig klasskillnad mellan rika och fattiga. Överklassen från denna tid hade det bättre än vad de någonsin haft det tidigare med låga inkomstskatter och en ständigt växande förmögenhet och industrialism.


I och med att Titanic för sin tid var det dyrbaraste fartyget så var det många rika och kända personer som valde att resa med på jungfruresan. Här nedan följer några av de allra mest kända:

 
- John Jacob Astor IV, världens då rikaste person, med sin hustru Madeleine Astor. De var på resa hem till USA efter en lång tids smekmånadsresa i Egypten och Frankrike. John Jacob Astor omkom men Madeleine överlevde.

- Benjamin Guggenheim, amerikansk affärsman och mångmiljonär. När han insåg att hans liv inte gick att rädda så klädde han om till sina allra finaste kläder och väntade på sin död. Han förklarade att anledningen till klädombytet var för att "gå under som en gentleman"


- George Dunton Widener med fru och son, amerikansk affärsman och framgångsrik järnvägsbyggare. De var på väg hem till USA efter att varit på resa till Paris. Han omkom tillsammans med sin son Harry, frun överlevde dock.


- Sir Cosmo och lady Lucile Duff Gordon. Sir Duff Gordon var en stor markägare i Storbritannien och idrottsman och lady Duff Gordon var en ledande brittisk modedesigner, båda överlevde förlisningen.


- Isidor och Ida Straus, delägare till den amerikanska varuhuskedjan Macy's. Båda omkom vid förlisningen.


- Archibald Butt, amerikansk journalist och militär medhjälpare till USA:s presidenter Theodore Roosevelt och William Howard Taft. Han var på väg hem till Washington DC efter en tids tjänstledighet. Han omkom.


- Archibald Gracie IV, amerikansk företagsinvesterare som överlevde förlisningen, dog den 4 december samma år.


- Margaret "Molly" Brown, amerikansk miljonärska som överlevde förlisningen och blev senare känd som "The unsinkable Molly Brown".Utöver passagerarna medföljde ungefär 885 besättningsmän på resan. Givetvis var White Star Lines direktör Joseph Bruce Ismay med, likaså skeppets fartygskonstruktör Thomas Andrews. En orsak till det stora antalet dödsoffer vid förlisningen var att fartyget, som hade 2 224 människor ombord, endast hade utrustats med livbåtar för 1 178 personer. En oproportionerligt hög andel män fanns bland dödsoffren då man prioriterade att rädda kvinnor och barn.


Att resa med Titanic var långt ifrån gratis. Förstaklasspassagerarna fick betala en stor summa pengar för alla bekvämligheter som skeppet hade att erbjuda. Biljetterna kostade ungefär 16 000 kr vilket idag motsvarar ungefär en halv miljon kronor. I andra klass låg priset på cirka 320 kr (11 000 kr idag). I tredje klass kostade en biljett ca 180 kronor, ungefär 6 000 kr idag.


RMS Titanic lämnar Southampton för New York för den första och enda gången den 10 april 1912.  

File:10 titanic (1).jpg

Titanic förbereds för sjösättning 1911.

  

Från vänster: Kapten Edward John Smith, Jacob Astor IV och hans fru Madeleine, Dagens Nyheter 17 april 1912.

File:Titanic-lifeboat.gif

En livbåt sedd från RMS Carpathia.


File:Titanic survivors on the Carpathia, 1912.jpg

Överlevande från Titanic ombord på RMS Carpathia.

Av Karina - 14 april 2012 16:42

Det är tur att jag är så sansad och har hög toleransnivå annars hade jag blivit så


JÄVLA FÖRBANNAD


när jag var vid tankomaten idag och bensinen kostade 15.56 litern! GRRRRRR!!!


Av Karina - 11 april 2012 16:29


Hm. Vad ska man välja? Fas 3, eller sysselsättningsfasen som regeringen valt att kalla den för att det låter positivare än FAS 3. Iiiiingen vet ju att det är samma sak!


Fas 3 eller en utbildning där det sedan kanske inte alls är säkert att man får jobb, det beror på hur marknaden ser ut då. Fas 3 med studieskulder på 250 000.


Inget drömläge precis.

Av Karina - 7 april 2012 11:31


En riktigt GLAD PÅSK till alla mina bloggläsare! Jag ska inte skriva så mycket, bara lägga in några kycklingbilder från när vi kläckte 2010. Kycklinpappa Mirack är också med och tittar.


          Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se